Предлагаме Ви списък с пет суперхрани за месец май.

В месеца на пъстрите празници Гергьовден и Деня на славянската писменост и култура обикновено усещаме първия полъх на предстоящото лято. А с него се сещаме за сезона на банските и бързаме да се освободим от натрупаните през зимата и по време на пандемията килограми. Най-полезно и природосъобразно е да се придържаме към балансиран хранителен режим и достатъчно физическа активност, особено на открито. Когато говорим за здравословно хранене, повечето специалисти биха препоръчали да включваме в диетата си възможно най-много сезонни плодове и зеленчуци, както и храни, осигуряващи необходимите за периода вещества. Предлагаме Ви списък с пет суперхрани за месец май:

1. През май казваме “добре дошла” на ягодата. Този плод е богат на витамин С и антиоксиданти, които хем подсилват организма, хем ни предпазват от по-силните лъчи на слънцето. Ягодите имат и други, “странични” ефекти – спомагат за регулацията на кръвното и връщат младостта.

2. Подобно на април, май също е подходящ месец да заложим на пресния спанак. Той е богат на витамин А, витамин С, желязо, калций, магнезий, калий и фибри. Порция спанак ни зарежда с енергия, действа добре на стомаха и освежава.

3. Най-малките и свежи листенца на спанака се комбинират интересно и със зелени салати, които са като символ на месец май. Листните зеленчуци са идеалната детокс храна. Те са богати на флаваноиди, антиоксиданти и фибри, като същевременно съдържат малко калории.

4. Зеленият чай е друг широко известен метод за сваляне на килограми. Той забързва метаболизма и помага на тялото да се адаптира към условията. Той е полезен целогодишно, но в първите топли дни опитайте студен зелен чай с мед и лайм. Освежаваща напитка, която същевременно е и полезна – какво по-хубаво.

5. През май е добре да заложим и на авокадото. То може и да не е “типично пролетна” храна, но пък е богато на фибри и протеини, мастни киселини, калций, магнезий, фосфор и калий. В него се съдържат и витамините А, В1, В2, В3, В5, С, Е и К. Авокадото спомага за регулация на холестерола и помага на черния дроб за производство на глутатион, смятан за най-главен антиоксидант от всички здравни експерти.

Източник: https://poligraff.net

На страницата на https://poligraff.net ще намерите още интересни и полезни четива за всеки!

Leave a Reply