Когато говорим за здравословно хранене, повечето специалисти биха препоръчали да включваме в диетата си възможно най-много сезонни плодове и зеленчуци, както и храни, осигуряващи необходимите за периода вещества.

Пролет е! Април вече е тук. Специалистите препоръчват да заложим на по-леката храна, богата на витамини и минерали, която да ни помогне да се преборим с пролетната умора и да се подготвим за новия сезон. Когато говорим за здравословно хранене, повечето специалисти биха препоръчали да включваме в диетата си възможно най-много сезонни плодове и зеленчуци, както и храни, осигуряващи необходимите за периода вещества. Предлагаме Ви списък с пет суперхрани за месец април:

1. Зелените салати са сред задължителните елементи от пролетната диета. Специалистите препоръчват през април да добавите към марулите и свежия лук и малко рукола. Тази “зеления” е диетична и съдържа едва 25 калории на 100 грама, но е богата на калий, витамините А, С и В6, а освен това съдържа калций, желязо, магнезий и фибри.

2. Когато подправяте априлската си салата, не забравяйте да добавите и малко свеж сок от лайм. Зелените лимончета са много освежаващи и също съдържат фибри и витамин С, които са особено важни в началото на пролетта и преди тежките великденски трапези.

3. През април идва времето и на пресния спанак. Любимият зеленчук на Попай Моряка е изключително богат на витамин А. Съдържа и витамин С, желязо, калций, магнезий, калий и фибри. Порция спанак ще Ви зареди с енергия за тези първи дълги слънчеви дни на открито. Свежите зелени листа са полезни и за бременните, тъй като съдържат фолиева киселина.

4. Аспержите, макар и все още не особено популярни у нас, са сред най-често приготвяните априлски храни на запад. Те са богати на антиоксиданти, съдържат желязо, протеини, витамините С и В6, както и магнезий и фолиева киселина. Зеленчукът е изключително подходящ за детокс диета, както и при спортен режим за отслабване.

5. Пресните лук и чесън, освен че са популярна добавка към почти всяко ястие, са особено подходящи за април, тъй като се борят със симптомите на сенна хрема. Те съдържат и веществото керцетин, което има противовъзпалително и антихистаминово действие.

Източник: https://poligraff.net

На страницата на https://poligraff.net ще намерите още интересни и полезни четива за всеки!

Leave a Reply