5 знака, че не приемате достатъчно протеини имунитет

Протеините са “строителният материал” на тялото ни. И макар недостигът на този макронутриент да е сравнително рядко срещано явление, в забързаното ни ежедневие, в което не винаги залагаме на най-здравословните избори, понякога се случва да приемем по-малко от необходимото.

Неведнъж сме казвали, че ключът към здравословното хранене е балансът. Диетите и режимите, които следвате по една или друга причина, задължително трябва да включват хранителни вещества от всички групи, изобилие от витамини и минерали, свежи и чисти продукти. Протеините са “строителният материал” на тялото ни. И макар недостигът на този макронутриент да е сравнително рядко срещано явление, в забързаното ни ежедневие, в което не винаги залагаме на най-здравословните избори, понякога се случва да приемем по-малко от необходимото. Ето защо ние от „PoligrafF“ решихме да Ви помогнем да разберете дали Ви липсват протеини.

1. Костите Ви са чупливи. Да, основният елемент за здрави кости остава калцият, но протеините също са важни. Ако не приемате достатъчно от тях, мозъкът и органите ще си ги търсят вътре в тялото Ви, често от скелетно-мускулните тъкани.

2. Косата и ноктите Ви са изтощени и слаби. Протеините са основната съставна част на ноктите и косата. Ако страдате от косопад, агресивно цъфтене, а ноктите Ви са меки и се цепят, значи може би е време да проверите дали се храните правилно.

3. Отслабвате твърде бързо, най-вече в мускулите. Да, понякога отслабването е основната цел на една диета. Но бързото смъкване на килограми означава стрес за тялото Ви. То не получава достатъчно хранителни вещества и започва да се саморазрушава. Това може да доведе до тежки последствия. В най-добрия случай, вероятно ще откриете магията на йо-йо ефекта.

4. Усещате слабост и умора. Една от причините е именно намаляването на мускулната маса. Но освен всичко друго, протеинът е важна част от хемоглобина. При нисък хемоглобин тялото Ви няма да получава достатъчно кислород, което води до усещане за умора.

5. Непрекъснато настивате. Протеините са от особена важност за имунната ни система. Без тях, тялото ни не произвежда необходимите антитела. 

Източник: https://poligraff.net

На страницата на https://poligraff.net ще намерите още интересни и полезни четива за всеки!

Leave a Reply