Публикувано в ЗДРАВЕ

Сушене на плодове и зеленчуци

За сушене се избират напълно узрели и здрави плодове и зеленчуци с нормална форма и големина. Плодовете, след като се измият и се нарежат, се попарват за 1-2 минути в слабо подкиселена вода – 1 грам лимонена киселина на 1 литър вода. Така те по-бързо изсъхват и запазват по-светъл цвят. Сините сливи и гроздето се попарват в пепелна вода – 500 грама дървесна пепел на 5 литра вода. Попарването на зеленчуците – зелен фасул, грах, пипер и други – става в подсолена на вкус вода.

При сушене на слънце се използват леси. За да се предпазят от замърсяване, от прах и насекоми, плодовете и зеленчуците се покриват с тензух или стъкло, поставени на рамка.

Реклами

По-чисто и по-бързо сушене се постига в слънчева сушилня. Тя представлява сандък покрит със стъкло. На двете му тесни стени са направени вратички с панти. През тях се поставят лесите за сушене. Стъклата са сложени така, че горното покрива долното с 10 сантиметра, но на височина 2,5 – 3,5 мм. Това разстояние е необходимо, за да излизат капките вода, образувани по вътрешната страна на стъклото и изпаренията. Сушилнята се нагласява при наклон 15-30 градуса спрямо слънчевите лъчи.

В сушилнята може да се поставят два или три реда леси и вентилационна тръба за създаване на въздушно течение.

За сушене са използуват и обикновени домашни фурни, като се затоплят до температура, каквато имат при изваждането на хляба (85-90 градуса). Сушенето става най-често комбинирано, като се съчетават сушене и доизсушаване във фурна.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s