Профилактиката на диабета неизменно включва и правилен хранителен режим. Съществуват някои храни и напитки, които спомагат за регулирането на кръвната захар.

Профилактиката на диабета неизменно включва и правилен хранителен режим. Съществуват някои храни и напитки, които спомагат за регулирането на кръвната захар. Предлагаме Ви списък с 10 такива напълно натурални продукта:

1. Когато чуем хибискус, обикновено си представяме чай или отвара. Листата на това растание обаче са особено полезни при диабет. Те съдържат ферулова киселина, която улеснява работата на инсулина. Необходимо е да пасирате чисти листа от хибискус, след което да разтворите лъжичка от сместа в чаша вода и да пиете веднъж на ден от разтвора в продължение на 8 дни.

2. Бялата ряпа също се препоръчва като част от диетата на диабетика.

3. Мед с канела е подходящ заместител на захарта, която не трябва да присъства в дневния режим на страдащите от диабет. Подправката регулира кръвната захар и балансира холестерола.

4. Комбинацията от мед и кисело мляко също е подходяща за диабетиците. С нея можете да замените едно от междинните хранения или да приемате на гладен стомах рано сутрин. Киселото мляко е естествен пробиотик, който се отразява добре на метаболизма и така спомага за регулацията на кръвната захар.

5. Сокът от зелени банани съдържа пектин и фибри, които спомагат за регулирането на кръвната захар, особено след хранене. Разрежете банана и го бланширайте във вряща вода за около две минути. Изцедете парченцата и пасирайте. Добавете вода и изпийте сместа на гладен стомах или след хранене.

6. Чаят от джинджифил намалява нивата на глюкоза в кръвта. Пиперливият корен има свойството да редуцира кръвната захар с до 35%. Същевременно той увеличава производството на инсулин с 10%.

7. Комбинацията от чесън и къри също понижава нивата на кръвната захар.

8. Изследванията показват, че алоето също има свойството да регулират нивата на глюкоза. Гелът от месестите листа на растението се разстваря с малко вода и се пие ежедневно. Можете да добавите мед или лимонов сок, за да обогатите вкуса.

9. Експертите често препоръчват диетата на диабетика да включва и ленено семе. То е богато на фибри. Важно е да запомните, че е по-добре да се консумира смелено. Но пък можете да го добавите към всяка салата или ястие.

10. Броколите също са известни със свойството си да редуцират нивата на глюкоза в кръвта. Освен това подсилват производството на инсулин.

Източник: https://poligraff.net

На страницата на https://poligraff.net ще намерите още интересни и полезни четива за всеки!

Advertisements

Leave a Reply