Четири изненадващи ползи от консумацията на цитруси

Открай време знаем, че са препоръчителни при настинка и грип, както и за повишаване на имунитета, но лимоните, портокалите, грейпфрутите и другите им “роднини” имат и още няколко изненадващи положителни ефекти върху здравето.

Освен че са свежи, ароматни и хидратиращи, цитрусовите плодове могат да бъдат и много полезни. Открай време знаем, че са препоръчителни при настинка и грип, както и за повишаване на имунитета, но лимоните, портокалите, грейпфрутите и другите им “роднини” имат и още няколко изненадващи положителни ефекти върху здравето.

Цитрусите са богати на фибри, които понижават холестерола, подобряват храносмилането и свиват кръвоносните съдове. Другият бонус на този хранителен елемент е, че ни засища повече и за по-дълго, обясняват редакторите на “Health.com”.

Флаваноидите в цитрусите ги правят много полезни и за сърцето и кръвоносно-съдовата система. Плодове като червения грейпфрут спомагат за регулирането на “лошия” холестерол и така ни предпазват от някои тежки сърдечно-съдови състояния.Цитрусовите плодове съдържат и калий, който е важен за хидратацията, минералния баланс и мускулната устойчивост на тялото. 

Освен това този елемент спомага за освобождаване на излишния натрий, ако обичате да похапвате по-солено. Това, от своя страна, също подобрява работата на сърцето. Цитрусите имат свойството да подобряват преработването на други хранителни вещества и елементи като желязо, антиоксиданти и др. Така, добавяйки плод или плодов сок, ще увеличите благотворното влияние на другите здравословни храни в порцията си.

Източник: https://poligraff.net

На страницата на https://poligraff.net ще намерите още интересни и полезни четива за всеки!

Leave a Reply