Пикантният вкус на пипера го прави подходящ и при настинка и грип, кашлица и хрема.

Освен като пикантна подправка, черният пипер е известен и с многото си положителни ефекти върху здравето на човека. Един от най-широко използваните овкусители помага на храносмилателната система, мозъка и повишава имунитета.

Пикантната подправка е от семейство Пиперови. Черният пипер се получава от ферментирали изсушени недоузрели червени плодчета на растението. Зелените неузрели плодчета дават сходната подправка зелен пипер след изсушаване или мариноване в саламура или оцет. От изсушените и обелени узрели плодове се получава бял пипер.

Още аюрведичната медицина е познавала положителните свойства на пипера. Лечителите го използвали като лек срещу специфични състояния, свързани с прекомерна умора, повишаване на теглото и депресивни състояния. Днес, съвременната наука е потвърдила голяма част от легендарните свойства на подправката.Скорошна изследване показва, че пиперинът – една от основните съставки на пиперовите плодчета, в действителност пречи на формирането на нови мастни клетки, намалява мазнините в кръвта и има антиоксидантно действие. Това прави пипера полезен както за сърдечно-съдовата система, така и за мозъка.

Според експертите тайната се крие във влиянието на пиперина върху някои от гените ни, отговорни за формирането и натрупването на мастни клетки. Други експерименти показват, че пиперът забързва метаболизма с до 8% в продължение на часове след хранене. Освен това, пиперинът ни помага да извлечем максимума необходими вещества от храната. 

Така сме по-малко склонни да преяждаме, още повече предвид свойствата му да подобрява настроението. Антидепресантното действие ни пази от т.нар. утешително хранене и едновременно с това стимулира нервната система, прави ни по-креативни и активни. Пиперът стимулира и синтеза на серотонина – хормона на щастието.Пикантният вкус на пипера го прави подходящ и при настинка и грип, кашлица и хрема.

Източник: https://poligraff.net

На страницата на https://poligraff.net ще намерите още интересни и полезни четива за всеки!

Leave a Reply