Чаша сок от боровинки на ден подобрява работата на мозъка

Този плод съдържа витамините С, А и В6, както и фибри, калий, магнезий и желязо, коригира кръвната захар и е много полезен за очите.

Чаша сок от боровинки на ден подобрява работата на мозъка, показва изследване на учени от Университета в Ексетър. Едва 30 мл. концентриран фреш от този плод увеличава притока на кръв и, съответно, кислород към мозъчните клетки. Особено препоръчителна е консумацията на сок от сини боровинки от възрастни хора.Една от най-ценните съставки са флаваноидите, предава „Daily Mail“. 

Освен това, сините боровинки имат и противовъзпалително и антиоксидантно действие. Този плод съдържа витамините С, А и В6, както и фибри, калий, магнезий и желязо, коригира кръвната захар и е много полезен за очите.В последното си изследване на британските учени се включили 26 клинично здрави доброволци на възраст между 65 и 77 години. 

Част от тях приемали различно количество сок от боровинки в продължение на 12 седмици. Останалите получили плацебо. При последвалото изследване с ЯМР се оказало, че участниците, приемали сок от боровинки, имат повишени мозъчни функции, особено по отношение на когнитивните способности.

Източник: https://poligraff.net

На страницата на https://poligraff.net ще намерите още интересни и полезни четива за всеки!

Leave a Reply