Храни, които облекчават симптомите на сенна хрема

Въпреки красотата, с която се отличава това време на годината, пролетно-летния сезон може да се превърне в мъчение за хората, които страдат от алергии и сенна хрема.

Въпреки красотата, с която се отличава това време на годината, пролетно-летния сезон може да се превърне в мъчение за хората, които страдат от алергии и сенна хрема.

Симптомите най-често включват кихане, сърбеж на носа и очите, зачервяване, сълзене, отоци и др. Специалистите съветват да носим слънчеви очила и да мажем носа си с вазелин, преди да излезем, за да попречим на полените да раздразнят лигавицата на носа и очите.

Но често това не е достатъчно и симптомите се проявяват и причиняват дискомфорт и пречат на нормалния ни ритъм на живот. Възможно е, обаче, да предотвратим някои прояви, като заложим на здравословната храна. Подбрали сме Ви няколко храни, които могат да Ви “спасят” от неприятните симптоми:

– Ядките са “постоянно присъствие” в повечето здравословни диети. Те са подходяща храна и срещу проявите на сенната хрема. Заложете на богати на Омега 3 ядки, които имат противовъзпалителен ефект и успокояват раздразнението на лигавиците.

– Същото се отнася и за рибата като скумрия, сьомга, риба тон и херинга, които също имат значително съдържание на Омега 3 мастни киселини. Те подсилват имунитета, което е важно през пролетта и заради първите атаки на вирусите.

– Броколите съдържат голямо количество витамин С, който е мощен съюзник в борбата срещу алергиите. Освен това, зеленчукът е известен и с това, че отпушва синусите и ни помага да дишаме по-лесно.

– За повече витамин С, консумирайте и цитруси, подправете салатата с лимонов сок, или заместете десерта с половинка грейпфрут.

– Лукът и чесънът са другото силно оръжие срещу алергиите и хремата през пролетта и лятото. Причината е веществото керцетин. То има противовъзпалително и антихистаминово действие. 

– Ябълките също съдържат керцетин, но плюсът на лука и чесъна е лютивината, която прочиства дихателните пътища.

– Свежият магданоз също притежава антихистаминово действие и подтиска нежеланите реакции на сенна хрема. Той обаче е и мощен диуритик, така че е препоръчително да съгласувате дневните дози със специалист.

Източник: https://poligraff.net

На страницата на https://poligraff.net ще намерите още интересни и полезни четива за всеки!

Leave a Reply