САЛАТА ОТ ВАРЕНО ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО

Това е една семпла, здравословна и богата на витамини салата, която се приготвя много лесно.

Продуктите, които ще са ви необходими са:

2-3 глави червено цвекло

листата със стеблата на червеното цвекло

1 лимон

2-3 скилидки чесън

зехтин

сол

Приготвяне на салатата:

Преди да се сложи в тенджерата да се вари цвеклото се измива под течаща вода, за да се отстрани пръстта от повърхността му. Листата се отрязват заедно със стеблата, почистват се от жилите и се измиват добре.

Тънкият момент в приготвянето на тази салата е във варенето на цвеклото. Слага се да се вари в студена вода, задължително необелено, така запазва цвета си, а и след това беленето е много по-лесно. Листата и стеблата също се сваряват заедно с цвеклото. Вари се на умерен огън. Времето за варене зависи от големината на главите на цвеклото, за това използвайте вилица, за да проверите дали е готово. Не го преварявайте, защото когато остане леко хрупкаво салатата е по-приятна и по-вкусна.

След като цвеклото е сварено се отцежда от водата и се охлажда. После се отстранява кората и се реже на малки кубчета. Листата и стеблата също се нарязват. Чесъна се почиства и се счуква в дървено хаванче с малко сол, а ако не разполагате с такова просто го нарежете на много ситно или пък го пресовайте с преса за чесън. Лимоновия сок се изцежда и с него се овкусява салатата. Кората му се нарязва на много малки парченца и се прибавя към салатата. Овкусява се със зехтин и малко сол.

А ако желаете да консумирате от тази здравословна и вкусна салатка няколко пъти в седмицата и не ви се занимава да варите цвекло всеки ден, просто си сварете по-голямо количество и го приберете в хладилника. Прибрано в кутия с капак издържа около седмица, но не повече. След това вече се разваля.

Още няколко рецепти с цвекло може да разгледате тук:

Салата с цвекло и тиквички

Салата витамина

Advertisements

Leave a Reply