Необходими продукти:

10 литра прясно овче мляко

2 мл. мая за сирене (20 капки)

сол по 200 грама на 1 литър вода за саламурата за осоляване

сол по 120 грама на 1 литър вода за саламурата за съхраняване

Начин на приготвяне:

Млякото се прецежда през 10 – 12 тензухени цедки, за да се отстранят замърсяванията, загрява се за около 10 минути до температура 70 градуса, като не се допуска да заври, и се охлажда до температура 33 – 34 градуса (да е малко по-хладко от ръката). Прибавя се маята, разредена с преварена и охладена вода в съотношение 1 : 10. Млякото се разбърква добре и се оставя при същата температура (33 – 34 градуса) 1 час, за да се подсири.

Приготвеното сирене се отцежда 2 часа, за да се отдели суроватката, изсипва се в цедилка (тензух) и се пресува с тежести в продължение на 6 часа, след което се нарязва на калъпи, поставя се в съдове за осоляване и се залива със саламура, приготвена с 200 грама сол на 1 литър вода. В тази саламура сиренето престоява 24 часа. Нарежда се след това плътно в съдовете, в които ще се съхранява, залива се със саламура, приготвена с 120 грама сол на 1 литър вода, и се оставя 60 дни при температура 10 градуса, за да доузрее. Съхранява се след това на хладно място (от 2 до 4 градуса).

Полученото по този начин сирене е основна национална храна на народа ни. Консумира се самостоятелно или в комбинация с други продукти, кулинарно обработени като ястия.

Саламуреното сирене се приготвя още от краве мляко, от смесено овче и краве мляко и от козе мляко.

Leave a Reply