Рибата и морските дарове са сред задължителните елементи за всеки балансиран хранителен режим, освен ако нямате хранителни алергии към тези продукти.

Рибата и морските дарове са сред задължителните елементи за всеки балансиран хранителен режим, освен ако нямате хранителни алергии към тези продукти. Всъщност, според специалистите, за силна и ефективна имунна система са необходими витамините А, В2, В6, С, D, Е, елементите Цинк и Селен и др. Именно тези елементи правят морската храна особено полезна за имунитета на човек.

Стридите са сред най-богатите на цинк морски дарове. Макар до този момент науката да мълчи как по-точно този елемент бори вирусите, специалистите смятат, че цинкът помага на белите кръвни телца да функционират правилно. Важен обаче е балансираният прием на цинка. Той играе важна роля и за растежа на тялото, част е от инсулина и се бори с инфекциите.

Богати на селен са мидите, раците, омарите. Положително действие срещу възпаления и заболявания на дихателните пътища имат скумрията, сьомгата, рибата тон и херингата, които са богати на Омега 3 мастни киселини. Те са богати и на витамин D. Той се съдържа и в треската, както и  в сардините, и помага на тялото да се пребори срещу инфекциите и микроорганизмите, които го атакуват.

Препоръчителната “доза” е два пъти седмично да включвате риба или морски дарове в режима си. А ефектите от тази “диета” са безброй много – за сърцето, мозъка, паметта, двигателните дейности и отслабването.

Източник: https://poligraff.net

На страницата на https://poligraff.net ще намерите още интересни и полезни четива за всеки!

Leave a Reply