репички

Репичките са сред най-диетичните зеленчуци. Съдържат едва 16 калории на 100 грама и никакви мазнини. Богати са на витамините С и В6, както и на калий, натрий, калций, магнезий и желязо…

Повечето от хората възприемат репичките като допълнение към пролетните салати. Те обаче са много повече от това. Неслучайно ги включваме в списъка със суперхраните, препоръчвани през март.

Репичките са сред най-диетичните зеленчуци. Съдържат едва 16 калории на 100 грама и никакви мазнини. Богати са на витамините С и В6, както и на калий, натрий, калций, магнезий и желязо. Съдържат и полезни диетични фибри. В малки количества репичките съдържат и фолиева киселина, рибофлавин, цинк, фосфор и ниацин.Богатото съдържание на фибри ги прави особено полезни за стомаха и храносмилателната система. 

Действат като превантивна мярка за язви, възпаления и дори хемороиди. Фибрите се отразяват благотворно и на нивата на кръвната захар и регулират холестерола. Действат благотворно на отделителната система и регулират отделителните функции на човека.Пиперливите кореноплодни са известни и като естествено противогъбично средство. 

Тайната се крие в специален протеин, който противодейства на Candida albicans – една от най-често срещаните в човешкия организъм гъбички. При нормални условия тя съществува в хармония с тялото ни, но при прекомерно размножаване води до гъбични инфекции, най-често по половите органи. Редовната консумация на репички спомага за регулирането на популацията на този вид гъбичка. Репичките имат и силно антиоксидантно действие и влияят противовъзпалително. 

Имат детоксикиращ ефект и оказват благотворно влияние на черния дроб. В традиционната медицина се използват и при уринарни инфекции. Поради диуритичното си действие се препоръчват и за профилактика на бъбреците.Богатото съдържание на витамин С и микроелементи в репичките подпомага работата на имунната система, което е от особено значение през т.нар. „грипни месеци“.

Източник: https://poligraff.net

На страницата на https://poligraff.net ще намерите още интересни и полезни четива за всеки!

Leave a Reply