Помагал на бедните, създал болници и приюти, а заради несъгласието си с тогавашната власт, няколко пъти бил заточен в изгнание.

Църквата почита днес Свети Йоан Златоуст /347- 407/ – една от най-значимите личности в историята на Православието. Той е един от тримата „светители“ – „вселенски учители“, наравно със Свети Василий Велики Кесарийски и Свети Григорий Богослов. Живял през IV век, отдал се на християнството и служението, той проповядал любов, както и ненавист към пороците и страстите, които унищожават човешкото у човека. Помагал на бедните, създал болници и приюти, а заради несъгласието си с тогавашната власт, няколко пъти бил заточен в изгнание. Забележителен проповедник и богослов, той е оставил най-голямото по обем богословско творчество в Източната църква. 


Св. Йоан Златоуст е канонизиран за светец през 438 г. Роден е в Антиохия Сирийска в гръко-сирийско знатно семейство. Баща му бил военачалник, а майка му изповядвала християнската вяра. Йоан учи при езическите учени-философи Либаний и Андрагафий в родния си град, а по-късно в Атина красноречие и философия. След като завършил образованието си, Йоан станал адвокат и постъпил на гражданска служба като защитник в съдебни дела. Покръстен е когато е на 26 години и става аскет. През 381 г. е в сан дякон, в 386 г. в сан презвитер. Оттогава славата му расте и е наречен „Златоуст“ заради неговото красноречие. 


През 398 г. презвитер Йоан е хиротонисан за архиепископ на Константинопол. Голяма част от парите, отпускани за негова издръжка, свети Иоан давал за бедните и построил в Константинопол няколко болници и приюти. Любовта на свети Златоуст към бедните, подтиквайки го да увещава богатите към даване на милостиня и да ходатайства за нямащите, възбудила недоволство сред състоятелните слоеве на населението – започнали да обвиняват светия архиепископ в предизвикване на вражда у бедните към богатите. 

Неговата смела и безпристрастна проповед му спечелва приживе много врагове – както сред управляващата аристокрация, така и някои църковни кръгове.  Като патриарх на Константинопол, три пъти е бил изпращан на заточение поради намесата на светската власт в делата на църквата.До края на живота си св. Йоан Златоуст е жертва на църковни интриги и преследване, но не прекратява своята мисионерска и проповедническа дейност. Императрицата Евдоксия го заточава на Кавказ, в арменския град Кукуз, след това през 406 година – в далечния Питиунт (дн. Пицунда) на кавказкия бряг на Черно море. Почива в заточение на 14 септември 407 г.

Източник: https://poligraff.net

На страницата на https://poligraff.net ще намерите още интересни и полезни четива за всеки!

Advertisements

Leave a Reply