Постни източници на Омега 3

Тези мастни киселини играят важна роля в поддържането на структурата и работата на невроните, а освен това редуцират и ефектите от стреса.

Омега 3 мастните киселини се смятат за едни от най-полезните елементи от здравословното хранене. Те помагат в борбата с инфекциите, имат противосъсирващо действие и предпазват сърцето, кръвоносните съдове и мозъка. Тези мастни киселини играят важна роля в поддържането на структурата и работата на невроните, а освен това редуцират и ефектите от стреса. 

Сред най-известните източници са рибата и морските продукти, но достатъчни количества се съдържат и в:

– Семената от слънчоглед, тиква, шафран, чиа, киви, акай и други, както и ядки като орехите, например. Положителното е, че те съдържат и много полезни фибри и протеини.

– Зелени листни зеленчуци – като спанак, лапад, салата и др. Те са и нискокалорични и подсилват мозъчните клетки. Съдържанието на витамин К, витамин В9, лутеина и бетакаротина укрепват имунитета и имат положителен ефект върху здравето на кожата и очите.

– Подобно на листните зеленчуци, зелето и карфиолът също са добър източник на Омега 3. Те също са нискокалорични, хидратиращи храни с множество други положителни ефекти върху здравето.

– Тиквата – съкровището на есента, също съдържа Омега 3. Тя е полезна за кожата, очите, косата и нормализира кръвното.

– Бобовите растения – фасул, грах, соя, леща и др. съдържат по-малко Омега 3 от семената, например, но са добро допълнение към постната или вегетарианска диета. Те обаче са по-калорични и макар фибрите в тях да са полезни за стомаха, трябва да внимаваме с количествата.

Източник: https://poligraff.net

На страницата на https://poligraff.net ще намерите още интересни и полезни четива за всеки!

Advertisements

Leave a Reply