Бадемовите ядки са едни от най-богатите растителни източници на белтъчини, мазнини, минерални вещества и витамини. Употребяват се сурови или печени. Белтъчините на бадемите съдържат повече незаменими аминокиселини, отколкото на орехите и фъстъците.

Спомагат отслабването

Диетолозите препоръчват да се хапват шепа сурови бадеми на ден. Хапването на шепа бадеми на закуска подпомага отслабването, тъй като те имат ефект да засищат и потискат апетита за дълго време. Включването им в менюто ви стабилизира метаболизма ви и ви помага да изгаряте повече мазнини. Храните с нисък гликемичен индекс, като бадемите, се разграждат по-бавно от организма, с което не причиняват колебания в нивата на кръвната захар и инсулина. Ежедневната консумация на бадеми намалява приема на въглехидрати и в резултат на това спомага отслабването? Яденето на бадеми ще ви помогне да отслабнете и да стабилизирате метаболизма си, благодарение на съдържанието им на витамини и фибри.

Намалят високото кръвно налягане

Хората с хранителен режим с високо съдържание на натрий страдат от недостиг на калций и калий и са изложени на по-висок риск от развитие на високо кръвно налягане. 

Включвайки здравословни храни, като бадеми в диетата си, те могат ефективно да намалят или да предотвратят високо кръвно налягане.

Повишават мозъчната активност

Редовното хапване на бадеми може да подобри действието на мозъка ви. Това се дължи на съдържанието на токоферол и мастни киселини в тези ядки, подобряващи паметта. Освен това бадемите забавят процеса на остаряване на мозъка.

Бадемите са сред популярните здравословни храни, препоръчвани за възрастни и деца, за засилване на мозъчната дейност и паметта.  Изследвания показват, че хранителният режим, който включва бадеми, значително подобрява когнитивните умения и способностите за учене при деца и тийнейджъри. Ползите произтичат от съдържанието на фенилаланин – съставка, за която е известно, че стимулира мозъчната дейност.

Advertisements

Полезни са за зъбите

Бадемите ще ви помогнат да се погрижите и за зъбите си. Високото им съдържание на фосфати ги прави чудесно средство за защита и укрепване на костите и зъбите.

За да се възползвате от това им действие просто трябва да изяждате по няколко бадема седмично. Но ако хапвате по малко всеки ден ще се радвате на още по-добър резултат.

Богати са на протеини

Протеините са около 18% от състава на бадемите. Аминокиселини, съдържащи се в тях, залагат правилното развитие на мускулите и тъканите в организма.  Тъй като количеството въглехидрати в бадемите е ограничено, са добър източник на белтъчини за хора с високи нива на кръвна захар и диабет.

Подобряват здравето на косата

Бадемите са богати на витамини от В групата, както и на витамин Е, които придават на косата ви блясък и сила.

Благодарение на високото си съдържание на минерали като магнезий и цинк бадемите ускоряват растежа на косата и я правят по-красива и здрава.

Leave a Reply