За да ви помогнем по-добре да управлявате личното си време, в следващите редове ще ви представим няколко практични съвета, които всеки лесно може да приложи в ежедневието си.

Времето е един от най-ценните ресурси, с който всеки един от нас разполага. За съжаление, подобно на всички останали ресурси, то също е ограничен. Всички ние разполагаме с 24 часа в денонощието и нито секунда повече. Въпреки това, някои хора успяват да са по-продуктивни, да свършат задълженията си и да им остане време за почивка и други приятни занимания. Ако се чудите как се случва това, магията си има име – нарича се тайм мениджмънт. 


За да ви помогнем по-добре да управлявате личното си време, в следващите редове ще ви представим няколко практични съвета, които всеки лесно може да приложи в ежедневието си. 


Разберете какво изяжда вашето време
Преди да се впуснете да правите големи промени в ежедневния си график, първо поспрете за момент и се опитайте да анализирате настоящата ситуация. С други думи, опитайте се да идентифицирате в какви дейности прекарвате най-много време и ги разгледайте по-обстойно. Може да се окаже, че отделяте много часове и енергия за неща, които далеч не ви носят същата полза в замяна. 

Научете се да приоритизирате
С други думи, фокусирайте се върху нещата, които са важни за вас и имат потенциал да ви донесат най-големи  ползи. Старайте се винаги да ги поставяте на първо място и да не позволявате дребни и не толкова важни задачи да ги изместят. Вярно е, че ежедневието на всеки съвременен човек е динамично и задачи се появяват отвсякъде. Именно затова е важно добре да познавате приоритетите си и да останете фокусирани върху тях. 


Създайте си график и го следвайте 
Седмичния график или дори воденето на месечен календар са чудесен начин нагледно да подредите задачите и ангажиментите в главата си, както и да планирате време за почивка и забавления. Добрата новина, за всички, които искат сега да започнат е, че има толкова много и разнообразни начини да го правите – от добрия стар тефтер, през специален планер – до удобно мобилно приложение на телефона си. Кой от тях ще изберете е въпрос единствено на предпочитание. Така че опитайте и вижте кой вариант е най-удобен за вас. 

Оптимизирайте ежедневните процеси 
Всяка една от приоритетните за вас задачи може да бъде оптимизирана, така че да ви коства по-малко време. Нека вземем за пример пазаруването. За повечето хора това е задача с приоритет, тъй като искат вкъщи винаги да има с какво да се нахранят. Затова и много хора пазаруват ежедневно или на всеки два дни, като обикалят поне няколко магазина. Истината е, че този процес може лесно да бъде оптимизиран. Започнете като планирате седмично меню и си направите списък. Така ще ви се налага да пазарувате само веднъж в седмицата. За да спестите още повече време – купете всичко от едно място. Предимство на големите хипермаркети е, че може едновременно да купите почти всичко нужно – от хранителни продукти – до автоаксесоари. Още актуални предложения, които може да откриете в близкия хипермаркет  – вижте тук. 


Не звучи сложно, нали? Тази стратегия бихте могли лесно да приложите и за много други задачи, включително и на работа. Опитайте и ще видите, че с малко усилия бихте могли да постигнете значителни резултати. 

Източник: https://poligraff.net

На страницата на https://poligraff.net ще намерите още интересни и полезни четива за всеки!

Advertisements

Leave a Reply