Много са факторите, които изтощават кожата и я карат да изглежда състарена.

Много са факторите, които изтощават кожата и я карат да изглежда състарена. Прекомерното излагане на слънце, замърсеният въздух, стресът, неправилното хранене, тютюнопушенето, дехидратацията… За щастие има начин да поддържате външния ѝ вид и без тонове козметика, само като включите в хранителния си режим тези пет храни:


1. Пъстрата плодова салата, включваща горски плодове, праскови, кайсии, портокали и др. Защо са полезни – защото са богати на витамин С, който е от особено значение за кожата ни, тъй като участва в синтеза на колаген.


2. Морковите и тиквата пък съдържат бета – каротен, тъй като се преобразува във витамин А. Освен това, придава и естествен цвят на кожата. Същото се отнася и за сладките картофи, червените и оранжевите чушки и др.


3. Яйцата също са полезни, тъй като са богати на витамините А, В и D, както и елементите селен и калции и др. Те заздравяват кожата и ѝ придават по-здрав вид, правят я по-свежа и я предпазват от вредните влияния на слънцето.

4. Сьомгата, морските дарове и авокадото имат нещо общо помежду си – съдържат важните мастни киселини, необходими на кожата ни. Тези хранителни елементи предпазват клетъчните мембрани и по този начин позволяват на клетките да задържат хранителните вещества и влагата, а това от своя страна води до по-свеж вид и сияйна кожа.


5. Листните зеленчуци и зелето са богати на витамин Е. Той също е важен за формирането на колаген и запазването на еластичността на кожата. Освен това има антиоксидантно действие и се бори с възпаленията, което от своя страна също влияе на външния ни вид.

Източник: https://poligraff.net

На страницата на https://poligraff.net ще намерите още интересни и полезни четива за всеки!

Advertisements

Leave a Reply