Днес е Въведение Богородично – един от дванайсетте Господски и Богородични празници, посветен на православното християнско семейство

Християните отбелязват днес Въведение Богородично – един от дванайсетте Господски и Богородични празници, посветен на православното християнско семейство. В Константинополската църква празникът е въведен през VII век от патриарх Терасий. В Римокатолическата църква е въведен от папа Григорий XI през 1374 г. Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и отдадена в служение на Бога. Денят става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, както и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й – праведният Йосиф.

На Въведение Богородично православната църква препоръчва родителите да водят децата си на богослужение. Освен това те трябва да им разказват за вярата и библейските събития и така да ги възпитават в християнски дух. По това какво е времето на днешния ден народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието – слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

Източник: https://poligraff.net

На страницата на https://poligraff.net ще намерите още интересни и полезни четива за всеки!

Advertisements

Leave a Reply