Рибата е продукт, който много бързо се разваля. Ето защо, ако в едно домакинство няма хладилник, тя трябва да се почисти, да се осоли и да се сготви.

Рибите се чистят по различен начин в зависимост от това, дали имат или нямат люспи. Рибата с люспи се хваща за опашката и с помощта на нож или специално ножче се почиства от люспите по посока от опашката към главата, като се внимава да не се наранява кожата. След това се изрязват перките и опашката, а хрилете се изваждат. Разрязва се коремът и рибата се изкормя внимателно, за да не се разкъса жлъчката. Млечниците и хайверът се отделят, а другите вътрешности се хвърлят. Рибите с тегло от 1 до 1,5 килограма могат да се изкормят през отвора, направен при отрязване то на главата. Така нарязаните парчета риба имат хубава форма.

След почистването рибата се измива под течаща вода, за да се премахне слузта отвън и отвътре и се посолява.

Рибата, предназначена за варене, се нарязва напречно на по-дебели парчета, като ножът се държи под прав ъгъл. За да не се деформират парчетата при варенето, кожата се рязва предварително на 2-3 места.

При нарязване на риба, предназначена за пържене, ножът се държи полегат под ъгъл 30 градуса, за да станат парчетата по-големи и по-тънки. Така те имат по-хубав вид и се пържат по-добре.

Големите риби се разрязват на две половини успоредно на гръбначния стълб, който оставям към едната половина.

Advertisements

За да се получат рибни филета без кости, с остър нож се изрязва гръбначния стълб, а след това внимателно се изрязва тънък слой от вътрешността с ребрените кости, като се започва от към гърба. За да се получи филе без кожа, рибата се бели от към опашката.

Замразена рриба се разразява във вода с температура 10-12 градуса (1 килограм риба се залива с 2 литра вода, в която се слага 150 грама сол). По-дребната риба се размразява добре и с течаща вода.

Солената риба се обезсолява, като се кисне за около 1 час в студена вода, която се сменя. После се чистят люспите.

Пожълтяла риба се измива с вода, в която е прибавен малко оцет.

Рибата се вари най-добре в специална тенджера с решетъчна поставка на пара. Ако тя се вари в обикновена тенджера, залива се с вряща подсолена вода, колкото да се покрие. След завирането съдът се дърпа настрана и се оставя при температура 90 градуса, докато рибата стане готова. Рибата е сварена, ако прободен в най-дебелата част, не пуска розов сок.

Когато се вари цяла риба, за да се запази здрава, предварително се превързва с канап или се поставя в тензух с коремната част надолу.

Варената риба е лесносмилаема и много добра диетична храна за хора с анемия, туберкулоза, сърдечни, стомашно-чревни и други заболявания.

Рибата се пържи овална само с брашно или се панира, а се пече във фурна и на скара. Температурата на фурната трябва да бъде 250-280 градуса. Печенето трае 30-50 минути, докато се образува червена коричка.

Advertisements

Leave a Reply