Медът намалявал артериалната плака с до 30%

Учените от Вашингтонския университет провели лабораторен тест с мишки, част от които били третирани с трехалоза.

Изследване на Вашингтонския университет откри още едно здравословно предимство на меда. Оказва се, че специфичния дизахарид трехалоза може да спомогне за намаляването на артериалната плака с до една трета. Това, от своя страна, намалява риска от сърдечен инфаркт и други заболявания на сърдечно-съдовата система.

Досега съществуваха данни, че трехалозата е полезва за черния дроб и мозъка. Американските специалисти обаче открили още едно положително свойство на натуралния подсладител – намаляването на натрупваните полипи по съдовите стени. Тези плаки са основен причинител на разнообразие от здравословни увреждания от високо кръвно налягане до инфаркт.

Учените от Вашингтонския университет провели лабораторен тест с мишки, част от които били третирани с трехалоза, пише „Daily mail“. При тези, които получили от захарта, артериалната плака била около 0,25 мм. Тези, които не били инжектирани с веществото, отчели 0,35 мм.Според авторите на изследването, причината за този ефект се крие в свойството на веществото да активира специфичен протеин. Той, от своя страна, активира имунните клетки макрофаги, които прочистват кръвоносните съдове.

При натрупване на плаки, тези клетки функционират, но са пренатоварени. Увеличаването на въпросния протеин спомага за тяхното мобилизиране и увеличава естествените защитни функции на тялото ни, посочват специалистите.Освен в меда, трехалозата се съдържа и в скаридите, омарите, в слънчогледовите семки, в хлебната и винената мая, гъбите шийтаке и др.

Източник: https://poligraff.net

На страницата на https://poligraff.net ще намерите още интересни и полезни четива за всеки!

Leave a Reply