Когато сме нервни или депресирани, когато трапезата е отрупана с всевъзможни вкусотийки за някой празник или просто защото цял ден сме гладували, ние се нахвърляме върху храната, без да се замисляме какво можем да причиним на организма си.

Когато сме нервни или депресирани, когато трапезата е отрупана с всевъзможни вкусотийки за някой празник или просто защото цял ден сме гладували, ние се нахвърляме върху храната, без да се замисляме какво можем да причиним на организма си.

В повечето случаи преяждането води до гастро-езофагеална рефлуксна болест, жлъчно-каменна болест, остър панкреатит, остър гастри и други заболявания. Сега няма да се спираме на тях, но ще поговорим за това как можем да предотвратим преяждането. Ето и нашите съвети:

1. Като начало изхвърлете всички сладки неща, които държите у дома. На тяхно място вземете много плодове, кисело мляко и диетични бисквити. Така, дори да се натъпчете до пръсване ще знаете, че не сте навредили нито на здравето си с огромните количества захар, нито на фигурата си.

2. Използвайте малка чиния за хране. Сложете в малката чиния само два вида храна. Общото количество не бива да превишава 200 грама. След като изядете “дажбата”, не посягайте към друга храна поне 2-3 часа.

3. Хранете се начесто. Можете да си позволите 5 хранения дневно. Когато храната е малко, организмът я усвоява лесно, а честото приемане на храна потиска чувството на глад.

4. Седенето пред телевизора е също критичен момент за безпричинното ядене. В такива моменти е важно да намерите занимание, което да държи съзнанието и ръцете ви заети. Не говорим обаче за чопленето на семки!

5. Позволявайте се от любимите сладки неща от време на време без чувство за вина. Но в по-малки количества.

6. Консумирайте ядките самостоятелно, без да ги смесвате с други храни – така организмът ще ги преработи по-лесно. Ако пазите диети, най-добре или се лишете от ядките или ги консумирайте в сурово състояние!

7.  Не гладувайте през деня, тъй като вечерта след подобно гладуване най-вероятно ще се натъпчете с храна. Точно такова “ядене на корем”, и то вечер, води до напълняване, защото организмът няма как да преработи поетото наведнъж прекомерно количество храна.

8. Пийте повече вода – тя спомага за доброто горене и разграждане на мазнините. Препоръчителната дневна доза е 7-8 чаши. Още един съвет е да пиете по една чаша вода 20 минути преди да се храните. По този начин ще имате чувство на ситост и няма да прекалите с храната.  

Наслаждавайте се на храната, но не прекалявайте!   

Източник: https://poligraff.net

На страницата на https://poligraff.net ще намерите още интересни и полезни четива за всеки!

Leave a Reply