Зеленчуците трябва да се измият много добре преди употреба. Във водата прибавете сол, така се намалява загубата на минерални вещества и се отстраняват попаднали насекоми. След това изплакнете продуктите на течаща вода.

Пресните зеленчуци задушавайте в съвсем малко вода, колкото да не загорят. В противен случай те губят своя вкус, цвят и хранителна стойност.

Репичките ще се запазят по-дълго време пресни, ако листата им се потопят във вода. Ако сте ги изрязали като „розички“ за украса, потопете ги в леденостудена вода, за да „разцъфтят“.

Ако салатата от краставици горчи, значи че те не са обелени както трябва. Горчивината е концентрирана във върха. Ако започнете да белите оттам, ножът ще пренесе горчивината по цялата краставица. Затова най-напред отрежете върха, а след това употребете друг нож, за да я обелите.

Тънко нарязани филийки лук разделете на пръстенчета и ги оваляйте в червен пипер и ситно нарязан копър или магданоз. Употребете ги за украса на салатата.

Обелените картофи потъмняват на въздуха, а във водата бързо губят нишестето и витамините си. Ако се налага да ги запазите за около 4 – 5 часа, сложете ги в найлонова торбичка, завържете я добре и я поставете в хладилника.

Не накисвайте гъбите във вода, а ги измийте колкото е възможно по-бързо под тънка струя вода. Измитите гъби поставяйте във вода с оцет, за да не потъмняват.

Листните и грудковите зеленчуци ще запазят по-дълго време свежестта си, ако ги съхраняваме на хладно, загънати във влажна кърпа.

За да освежите увехнали листенца зеленчуци, натопете ги в хладка вода, в която сте прибавили лимонов сок.

Leave a Reply