Крушите - диетични и полезни за здравето

Крушите са богати на антиоксиданти и флаваноиди, които повишават силите на имунната система. В Източната медицина те са известен лек срещу инфекции в дихателните пътища.

Крушите произлизат от Европа и Азия, като специалистите ги определят като “роднини” на ябълките, ягодите и прасковите. Най-често се консумират сурови, под формата на сладка и компоти, както и за производството на алкохолни напитки, след ферментация. 

Те обаче са и изключително диетични и полезни за здравето.100 грама круша съдържа едва 57 калории, като мазнините са под 0,1 грам. Плодът е изграден от 84% вода, 15,2% естествени въглехидрати, една пета, от които, са фибри. 

Въпреки високото съдържание на въглехидрати, гликемичният индекс е между 33 и 42. Това прави крушите идеални както за пациенти, страдащи от диабет, така и за хора в риск от развитие на захарната болест. Фибрите и най-вече пектинът, в крушите прави този плод полезен за храносмилателната система и добър съюзник в борбата с лошия холестерол и високата кръвна захар.

Крушите са богати на антиоксиданти и флаваноиди, които повишават силите на имунната система. В Източната медицина те са известен лек срещу инфекции в дихателните пътища. 

Естествените фолати ги правят подходяща храна по време на бременност, а ефектите се подобряват от богатото съдържание на витамините B2, B3 и B6. Съдържанието на калий се отразява благотворно на сърдечно-съдовата система, намалява кръвното налягане и подобрява общата хидратация в тялото като регулира трансфера на течности. 

Крушите съдържат и витамин А, който е изключително важен за здравето на кожата, косата и очите. Високото съдържание на минерали пък е полезно за здравината и устойчивостта на костите в човешкия скелет. 

Източник: https://poligraff.net

На страницата на https://poligraff.net ще намерите още интересни и полезни четива за всеки!

Leave a Reply