За приготвяне на компот са подходящи сортовете Мице Шиндлер (Холандска черна), София, Зенга Зенгана, Зенга Гигана и Сувенир, които са по-дребноплодни, с правилна конусовидна форма, без вътрешна кухина, с плътно месо, интензивно червена окраска и добър аромат. За компот са необходими ягоди, на които е оцветена не само повърхността, но и цялата месеста част. Разпространеният у нас сорт Мадам Муто е неподходящ за приготвяне на компот, защото плодовете са едри, с неправилна форма и вътрешна кухина, с недобре оцветена повърхност и напълно безцветна месеста част.

Плодовете трябва да бъдат добре узрели, но не омекнали. Те се преработват в деня на беритбата. Измиват се под течаща вода с обилно количество вода, почистват се от чашечните листа, като същевременно се сортират по големина и степен на зрялост. По възможност в един буркан се поставят еднакви плодове (но не е задължително), като се нареждат плътно. Върху тях се налива сироп, приготвен в съотношение 1,5 : 1 (1,500 килограма захар на 1 литър вода) и загрят до завиране. Обикновено с една доза сироп се заливат около 8 буркана. Ако сиропът не достигне, бурканите се доливат с гореща вода.

Напълнените буркани се затварят херметически и се стерилизират 10 минути, след което се изстудяват до 40 градуса за 20 минути.

Плодовете по-добре запазват вида и цвета си, ако се поставят в емайлиран съд и се залеят със сироп с концентрация 65% (на 1 литър вода 1850 грама захар). Температурата на сиропа трябва да бъде 50 – 60 градуса. Ягодите престояват в сиропа 3 – 4 часа, през което време се извършва дифузия, т. е. част от сиропа прониква в плода, а част от сока на плода преминава в сиропа. В резултат на това плодовете стават по-плътни, не се разваряват и не изплакват в готовата консерва. След престоя в сиропа ягодите се поставят в бурканите внимателно и плътно, без да се мачкат, а сиропът се изварява 10 – 15 минути или към него се добавя малко захар, така че концентрацията му да бъде 65%. Температурата на сиропа при насипването му върху ягодите трябва да бъде 70 градуса. Напълнените буркани се затварят, стерилизират се и се охлаждат, както в първия случай.

Ягоди в собствен сок

Току-що набрани здрави и добре узрели ягоди се измиват, почистват се от чашечните листа, поставят се на пластове в емайлиран съд и се засипват със захар, като на 3 – 4 килограма плод се поставя 1 килограм захар. След 7 – 8 часа захарта отделя част от плодовия сок и о разува сироп. Плодовете се нареждат в буркан и се заливат с отделения плодов сок. Бурканите се пълнят до 2 сантиметра под горния ръб, защото плодовете и сокът са студени, затварят се и се стерилизират 15 минути.

Добре узрелите ягоди се измиват, почистват се от чашелистчетата и се нареждат плътно в буркани, като леко се притискат и наместват с дървена лопатка. Напълнените буркани се затварят с капачки, поставят се в стерилизатор със загрята до 50 градуса вода и се стерилизират 15 минути, след което се охлаждат. Съхраняват се на тъмно, тъй като от слънчевата светлина багрилните вещества продължават да се разрушават и влошават вида на консервата. Ако помещението за съхранение не е тъмно, бурканите се обвиват с хартия.

Компот от ягоди, чрез самостерилизация

Измити и почистени ягоди от подходящи сортове, добре узрели, но с твърда месеста част се нареждат в добре почистени буркани и се заливат с врящ сироп, приготвен в съотношение 1,250 кг. захар на 1 литър вода. Напълнените буркани се захлупват с капачетата и се покриват отгоре с чиста кърпа, за да се запази високата температура. След 5 минути сиропът се отлива, загрява се до завиране и отново се изсипва врящ върху плодовете. Бурканите пак се захлупват и се покриват с кърпа. След 5 минути операцията се извършва отново. След третото заливане с врящ сироп бурканите се затварят херметически, обръщат се с устието надолу и се оставят да лежат върху капаците до пълното им изстиване.

Leave a Reply