Печените кестени са едно от изкушенията на есенно-зимните месеци. Свързваме ги с празниците, с коледните базари, с уюта на топлината, която излъчват. Е, предлагаме Ви още няколко причини да похапнете кестени, тъй като освен всичко, тези ядки са и сред най-полезните храни в студените дни.


Питомните кестени, които използваме за храна, съдържат около 131 калории за 100 грама. В тях няма никакъв холестерол, но за сметка на това са източник на важни мастни киселини. Богати са и на натрий, калий, калций, витамините С и В6, желязо и магнезий. В тях няма глутен.


Фибрите, които доставя консумацията на кестени, са особено полезни за храносмилателната система. Борят се с възпаленията и подобряват функциите на отделителната система. Освен това, те регулират холестерола и захарта в кръвта, което ги прави добро решение и за пациенти с преддиабет и диабет, още повече в комбинация с полезните мастни киселини.


За разлика от повечето ядки, кестените съдържат достатъчно количество въглехидрати – около 28 грама на сто. Те осигуряват стабилен източник на енергия за тялото в преходния есенен и студения зимен сезон. Комплексните въглехидрати в кестените се усвояват бавно и постепенно захранват организма ни с необходимата енергия за поддържане на всички функции в тялото.

Advertisements

Високото съдържание на витамин С (около 44% от дневния прием) спомага за повишаване на имунитета и подсилване на организма в студените месеци. Този витамин е полезен и за цялостното здраве на тялото – костите, кожата и кръвоносните съдове.


В комбинация с магнезия се оказва, че тези ядки са сред най-полезните, тъй като спомагат и за възстановителните процеси в тялото след боледуване, например.

Източник: https://poligraff.net

На страницата на https://poligraff.net ще намерите още интересни и полезни четива за всеки!

Advertisements

Leave a Reply