Катми

Катми се приготвят от най-стари времена. Необходими продукти за приготвянето им са брашно, вода (кисело или прясно мляко), мая или сода за хляб (в старинната ни национална кухня вместо мая са използвали квас), яйца, масло и други. Замесва се рядко тесто (толкова рядко, че при изсипването му само да се разстила на пласт до 2 – 3 мм.), което, ако е приготвено с мая, се оставя да втаса, а след това се гребе с голяма лъжица или черпак и се изсипва върху нагорещена керамична плоча, намазана с масло. След като се изпекат от едната страна, катмите се обръщат с плоска лъжица (шпатула) и се изпичат и от другата страна. Добре изпечените катми са с множество шупли. Веднага след изпичането им се намазват с масло и се нареждат една върху друга, за да омекнат. Поднасят се топли с различни прибавки и плънки.

Керамичната плоча за печенето на катмите, която има различни имена – сач, тикла и други., се нагрява на пряк огън. Сега най-често катмите се пекат върху газов котлон или на електрически котлон при слабо загряване.

Палачинките наподобяват катмите. Те също се приготвят от рядко, разлива що се тесто, като се полуизпържват в тиган с много малко мазнина.

Рецепта за катми (Хасково)

Необходими продукти:

400 грама брашно (3 чаени чаши)

60 грама масло (1/2 пакетче)

5 – 10 грама мая (1 малка бучка)

1 жълтък

1 щипка сол

Начин на приготвяне:

От брашното, размитата с малко хладка вода мая, солта и около 2 чаени чаши вода се приготвя рядка каша, което втасва, докато обемът му се увеличи 2 – 3 пъти. От него с черпаче се сипва върху сач, който се намазва с мазнина и разбит жълтък (за всяка катма) и се изпичат катми (като се за пекат от едната страна, обръщат се да се запекат и от другата страна). Веднага след изпичането им катмите се намазват с масло и се поднасят с кисело мляко, айрян, мед, конфитюр.

Ето тук може да разгледате още няколко рецепти за катми, палачинки и мекици:

Катми /село Владимирово, Ямболско/

Палачинки с прясно мляко

Палачинки с кисело мляко

Мекици /Айтос/

Advertisements

Leave a Reply