Катми

Катми се приготвят от най-стари времена. Необходими продукти за приготвянето им са брашно, вода (кисело или прясно мляко), мая или сода за хляб (в старинната ни национална кухня вместо мая са използвали квас), яйца, масло и други. Замесва се рядко тесто (толкова рядко, че при изсипването му само да се разстила на пласт до 2 – 3 мм.), което, ако е приготвено с мая, се оставя да втаса, а след това се гребе с голяма лъжица или черпак и се изсипва върху нагорещена керамична плоча, намазана с масло. След като се изпекат от едната страна, катмите се обръщат с плоска лъжица (шпатула) и се изпичат и от другата страна. Добре изпечените катми са с множество шупли. Веднага след изпичането им се намазват с масло и се нареждат една върху друга, за да омекнат. Поднасят се топли с различни прибавки и плънки.

Керамичната плоча за печенето на катмите, която има различни имена – сач, тикла и други., се нагрява на пряк огън. Сега най-често катмите се пекат върху газов котлон или на електрически котлон при слабо загряване.

Палачинките наподобяват катмите. Те също се приготвят от рядко, разлива що се тесто, като се полуизпържват в тиган с много малко мазнина.

Рецепта за катми (село Владимирово, Ямболско)

Необходими продукти:

1 килограм брашно (7 1/2 чаени чаши)

200 грама прясно масло (1 2/3 пакетче)

500 мл. прясно мляко (2 1/2 чаени чаши)

10 – 15 грама мая (колкото орех)

2 броя жълтъци

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Маята се размива с малко вода и към нея постепенно се прибавят брашното и вода (около 1 литър), докато се получи рядко тесто, което се посолява и се оставя на топло да втаса. Сачът се намазва с масло, смесено с жълтък и малко вода и се затопля. Върху него се сипва от тестото и се изпичат катми (от двете страни).

Нареждат се в намазан с масло съд, като поотделно се поръсват с подсолена вода и се намазват с масло, а като изстинат, се заливат със затопленото мляко и се оставят да омекнат и набъбнат.

Ето тук може да разгледате още няколко рецепти за катми, палачинки и мекици:

Катми /Хасково/

Палачинки с прясно мляко

Палачинки с кисело мляко

Мекици /Айтос/

Advertisements

Leave a Reply