Тарама хайвера е истински деликатес, който има уникален вкус. Той може да се приготви от почети всякаква риба, на пример Шаран, Толстолоб, Таранка и всякакви други риби, с изключение на Мряната. Важното е хайвера да е узрял т.е. зърната трябва да са добре оформени и едри, цвета може да е оранжев, жълт, сив, в зависимост от вида на рибата.

За да си направим домашен хайвер е необходимо предварително да си подготвим основната суровина, а тя е рибния хайвер.

Advertisements

За приготвянето на рибния хайвер:

След като извадите хайвера от рибата трябва да се измие много добре с вода от кръвта, ципите и наличието на люспи. Измития хайвер се поставя в дълбока купа и се посолява с много сол. Количеството на солта трябва да е около 1/3 от количеството на хайвера. След като се посоли хайвера се разбърква с вилица. При разбъркването по вилицата остават ципи, които трябва да се отделят и изхвърлят. След това хайвера се слага в голям буркан, затваря се с капачката и се слага в хладилника, за да започне да узрява. Всеки ден се бърка с вилица докато узрее. Узрелият хайвер придобива оранжев цвят. Бъркаме хайвера всеки ден

докато придобие оранжев цвят. При разбъркването всеки ден се отделят още ципи, които също се отстраняват. Това е начина по който може и трябва да се приготви суровината за Тарама хайвера. След като хайвера е узрял се залива с олиото, за да няма контакт с въздуха, защото потъмнява. Така покрит с олиото хайвера остава още поне 7 дни. И чак след това може да приготвите Тарама хайвера. Понякога е възможно да стане дори сивкаво кафяв и в този случай се оставя в хладилника за поне още една седмица без да се бърка.

Продуктите, които ще са ви необходими за една доза Тарама хайвер са:

1 супена лъжица осолен хайвер

2 филии хляб

1 средно голяма глава кромид лук

1 лимон

200 грама олио

30 мл вода

Приготвяне на Тарама хайвера:

Първо се взима една супена лъжица от узрелия хайвер и се слага в пасатора. След това се накисват двете филийки с хляб в малко вода, оцеждат се леко и се слагат в пасатора при хайвера. Прибавят се 2 супени лъжици от олиото в което е зрял хайвера. След което се разбиват продуктите с пасатора. Трябва да се получи лепкава смес към която се прибавя малко олио. Лука се почиства от люспите, нарязва се на ситно и се слага в пасатора при приготвената смес и отново се пасира. След като пасирате лука добавете сока от един изстискан лимон и настърганата му на едро ренде кора и пасирайте отново. Накрая прибавете водата и продължете с пасирането като на етапи прибавяйте от олиото. Сместа се пасира докато се сгъсти. Това може да отнеме около 10-15 минути.

Leave a Reply