При ужилване от пчели или оси първо трябва да се извади жилото, чрез изстръгване с нокът или ножче. В никакъв случай не трябва да натискате или хващате с пръсти, за да не се изцеди съдържащата се в неговата торбичка отрова в тъканта. На ужиленото място се поставя студена кърпа, кубче лед или се държи под струя студена вода. Потърсете незабавно лекарска помощ, ако сте алергични. За тези, които не са алергични трябва внимателно да се извади жилото и убоденото място да се навлажни с разреден амонячен разтвор (1 част амонячен разтвор в 5 части дестилирана вода). Успокоително действа също бледорозов разтвор от калиев перманганат или солена вода (1 чаена лъжичка сол в 1 чаша вода).

Сокът от листата на чубрица бързо успокояват болките при ужилване от пчели.

Листата от магданоз, поставени върху ужиленото място, също успокояват болките.

Листата от живовляк също са ефикасно средство. Хубаво ги размачкайте, за да станат сочни и да се залепят върху ухапаното място. Сменяйте ги няколко пъти на ден. Това растение помага да намалеят възпалението и оттокът. То е ефикасно при ухапване от всякакви насекоми.

Свежите листа от глухарче въздействат по същия успокоителен начин, както листата от живовляк. Процедурата е същата.

При ухапване от пчела или оса използвайте лук за облекчаване на болката и спадане на отока. Разрежете една глава лук наполовина и наложете върху ухапаното място. Можете да използвате и тампон, натопен в лучен сок.

При ухапване от оса или пчела трябва да се действа светкавично и нараненото място е най-добре първо да се натърка със скилидка чесън. Хубаво е да се направи и компрес с оцет.

Етерипните масла от канела, лимон и евкалиот са много ефикасни антикомарни природни репеленти против комари и други насекоми. Смесете в шишенца 2 супени лъжици зехтин или олио с 10 – 25 капки от ароматното масло и нанесете върху кожата.

Ако все пак ви ухапе комар, намажете мястото с рядка каша от сода бикарбонат и вода или с ябълков оцет и сърбежът ще намалее.

Ухапвания от комари и бълхи се третират, като намажете ухапаното място с тампонче напоено с лавандулово масло разредено с малко вода.

Leave a Reply