печени зеленчуци

ВАРЕНЕ ПРИ НИСКА ТЕМПЕРАТУРА

Това е варене във водна течност или пара под 100 градуса. То е предпазлив начин на варене. На такава обработка се подлагат продукти, които имат малко целулоза или съединителна тъкан. Такива са месо, риба, зеленчуци, мляко, яйца, тестени изделия, плодове.

ВАРЕНЕ

Варене в много водна течност при 100 градуса. Хранителният продукт е покрит от течността. Използува се за продукти, които имат високо съдържание на целулоза или съединителна тъкан, по старо месо или птици, кости, варива, картофи, аспержи.

Advertisements

ЗАПАРВАНЕ

Варене под пара от 100 градуса и повече, запарване и циркулираща пара – варене с въздух. На запарване се подлагат картофите, риба, месо от млади животни, крехки части зеленчуци и други.

ПЪРВИ НАЧИН НА ЗАДУШАВАНЕ

Варене в собствен сос или в малко водна течност със или без прибавка на мазнина. Предпазлив начин за приготовление. Използва се за зеленчуци, гъби, риба, месо – телешко и агнешко.

ВТОРИ НАЧИН ЗА ЗАДУШАВАНЕ

Комбиниран вид приготовление. Започва с рязко изпържване при около 200 градуса, след това се полива с течност, вари се и се задушава. За такава обработка се използува богато на съединителна тъкан месо, най-често говеждо или агнешко – бут и плешка, крака, месо от по-стари домашни и диви птици, големи части месо, гулаш, рагу и други.

Advertisements

ПЪРЖЕНЕ

Готвене в малко, но гореща мазнина – около 200 градуса, в тиган на открито. Използува се за крехки части месо, риба, яйца, картофи, зеленчуци.

ПЕЧЕНЕ

Готвене в суха топлина до 250 градуса в затворено пространство – фурна, тенджера, тиган с капак. Използват се за разни видове печено, обвито в тесто месо, препечени храни, по-големи части месо, птици, дивеч.

ФРИТИРАНЕ

Готвене в много мазнина при 160-180 градуса. Продуктът плува в мазнина. Използва се за картофи, малки парчета месо или риба, пиле, омлети и продукти, обвити в месо.

ГРИЛИРАНЕ

Готвене на суха висока температура при едновременно въздействие на инфрачервени лъчи. Грилират се птици и малки парчета месо.

ПАНИРАНЕ

Продуктите трябва да са с мека консистенция и полусварени предварително. Панира се в маслена баня – продуктът не потъва на дъното на съда, той плува в мазнина. Панира се, като продуктът се овалва в брашно и се потапя в яйце в настърган в него кашкавал.

Advertisements

Leave a Reply