Проблемът с мравките може да решите, като напръскате праговете на вратата и прозорците с неразреден лимонов сок. Поставете от сока във всички дупки и пукнатини, откъдето могат да влязат мравките. Разпръснете около външната врата и двора лимонови кори.

Лимоните са много ефективни и в борба с хлебарките и бълхите. Смесете сока на 4 лимона с корите с 2 литра вода и с този разтвор измийте пода в помещението. Ефектът на този препарат се дължи на това, че насекомите мразят силната миризма на лимон.

Има и растения чиято силна миризма прогонва мравчените колонии. Такива са миризмите на ореховите листа, на листата от бъз, джоджен и пелин. Разпръснете разпръснете в къщата си от тези листа и нашествията от мравки ще спрат.

Мравките може да прогоните като приготвите примамки от две супени лъжици смляно месо и го смесите с 1/2 чаена лъжичка стрит боракс. Така приготвената примамка се слага на пътя на мравките така, че те да я внесат в мравуняка. Примамката е смъртоносна за мравките.

Слънчогледовото масло прогонва мравките. За да предпазите хранителните си продукти от мравките, намажете краищата на съдовете в които ги съхранявате с малко масло. Така ще защитите храната си от набезите на мравките.

Бирената мая е ефикасно средство за борба с мравките. От бирената мая приготвяте паста, като към нея прибавяте малко пчелен мед. Готовата примамка поставяте около мравуняка или на пътя на мравчената колония.

Също така може да изгоните мравките от дома си с помоща на следния разтвор: в три и половина супени лъжици гореща вода разтворете 1 супена лъжица захар и 1/3 чаена лъжичка боракс. Добавете към охладения разтвор 1 чаена лъжичка мед. След седмица примамката започва да ферментира, затова трябва да я подмените с нова.

Тази примамка за мравки е по-трайна и може да се използва в продължение на няколко месеца. Приготвя се, като към 1 супена лъжица гореща вода се добавят 2 чаени лъжици глицерин, половин супена лъжица захар, 1/3 чаена лъжица боракс и 1 чаена лъжица мед. Получената смес се вари на слаб огън до пълното разтваряне на захарта и боракса. Така приготвената примамка се слага на пътя на мравките.

Молците ще изгоните от вкъщи, като нагреете ютията и внимателно я намажете с оцет. От оцетените изпарения молците ще загинат. Повторете процедурата няколко пъти.

Отървете се от хлебарките като смесите в хаванче 40 грама пудра захар, 40 грама стрит колофон (чам сазък) и 30 грама боракс. С получената смес се посипват пукнатините и гнездата на хлебарките. Тази операция се повтаря в продължение на 3 дни.

Бълхите ще изгоните лесно от дома си със следната рецепта: Сваряват за около 10 минути 30 грама пресни и 10 грама изсушени листа от пелин с 300 милилитра вода и добавяте 20 грама настърган сапун. Получената смес се сипва във водата, с която ще миете подовете на помещенията.

Ефикасно средство за борба с дървениците е спиртна за горене. Той е подходящ, когато дървениците са се загнездили в тапицирани мебели и гардероби. Спирта не оставя петна по повърхностите. Гнездата се обливат със спирт, който ги унищожава. Помещенията трябва да се проверяват в продължение на няколко часа, след дезинфекция докато изчезне миризмата на спирт.

Дървениците може да прогоните, като смесите 10 грама нафталин със 100 грама добре изсушени и стрити на прах листа от хризантема или цвят и листа от лайка.

Също така дървениците може да изгоните, като на различни места в помещенията поставите плоски чинийки, напълнени с амонячен разтвор. Този разтвор се държи няколко дни. Предварително всички дупки и пукнатини по стените трябва да се запушат с гипс или мазилка, за да не могат дървениците да излязат и след това да се върнат.

Друга рецепта за борба с дървениците е, като разтворите 5 грама нафталин в 20 грама бензол, след което се прибавят 75 грама спирт за горене. Приготвянето на рецептата се извършва на открито. Изпаренията са отровни и силно запалими. Така приготвената смес се налива в плоски чинийки и се оставя в помещенията за 2 – 3 дни, през което време те не се обитават. След 3 дни разтворите се изнасят и помещенията се проветряват, докато изчезне миризмата на бензол и нафталина.

Leave a Reply